Business Club Amref Flying Doctors in Kenia

De Business Club van Amref Flying Doctors, waar Maarten Schepel deel van uitmaakt, is een betrokken gemeenschap die zich inzet voor verbeteringen in de gezondheidszorg in Afrika. Deze groep brengt eens in de drie jaar een bezoek aan een van de Afrikaanse landen waar Amref actief is. Dit jaar vertrokken zij naar Kenia.

Tijdens het recente bezoek heeft de Business Club verschillende inspirerende initiatieven bezocht in het district Kajiado County. Eén daarvan is het verhaal van Nice Leng’ete, die op 8-jarige leeftijd herhaaldelijk moest vluchten voor haar besnijdenis. Als reactie hierop richtte ze het opvanghuis “A Nice Place” op, een veilige plek voor meisjes die moeten vluchten voor besnijdenis of een gedwongen huwelijk.

Via het Girls Academy-programma ontvangen deze meisjes niet alleen onderdak, maar krijgen ze ook lessen in ondernemerschap en leiderschap. Hierdoor ontwikkelen de meisjes zich tot sterke, onafhankelijke vrouwen die in staat zijn hun eigen keuzes te maken en financieel voor zichzelf te zorgen. Het is dan ook geen verrassing dat Nice Leng’ete door TIME Magazine is uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mensen op aarde.

WaterStarters, een ander innovatief project, heeft in 2022 het allereerste boorgat aangelegd, waardoor de inwoners nu toegang hebben tot veilig drinkwater. In tegenstelling tot veel watervoorzieningen die in Kenia in verval raken, hanteert WaterStarters een duurzame aanpak. Wat het project uniek maakt, is het voorafgaande betalingsmodel: 15% van de kosten wordt bijgedragen door de gemeenschap of de onderneming die het watersysteem zal beheren. Deze partij wordt de franchisenemer, terwijl Amref Flying Doctors de franchisegever is.

Door dit model vergroot WaterStarters de betrokkenheid van lokale ondernemers en gemeentebesturen. Daarnaast wordt niet alleen toegang tot schoon drinkwater tegen een redelijke prijs gecreëerd, maar stimuleert het ook de economie door werkgelegenheid te creëren, zoals voor monteurs. Bovendien verbetert het ook de levensomstandigheden van meisjes en vrouwen, aangezien ze veiliger zijn en meer tijd hebben voor onderwijs en werk, in plaats van water te halen onder gevaarlijke omstandigheden.

De initiatieven van Amref Flying Doctors vormen een krachtige beweging die niet alleen toegang tot essentiële voorzieningen verbetert, maar ook bijdraagt aan positieve veranderingen in gemeenschappen.

Om meer te lezen over Amref Flying Doctors, klik dan .